Category Archives: Dezinfectie apa

De-a lungul anilor, tehnicile de dezinfectie chimica au fost folosite pentru a asigura o apa microbiologic "pura". Majoritatea metodelor de dezinfectie a apei pe cale chimica sunt un amestec de materiale periculoase si reactii care conduc la obtinerea de produse toxice si schimbari chimice ale fluidului. UV ofera o alternativa non-chimica care a fost pusa in practica cu succes fara nici o urmare negativa.

Clorul este cea mai cunoscuta alternativa pentru UV. Clorul are dezavantajul ca in combinatie cu substantele organice produce compusi cancerigeni. Atunci cand folosim clor, exista intotdeauna posibilitatea de supradozare. Daca valoarea MAC (Concentratia Maxima Permisa) este atinsa, fluidul devine nociv pentru organismul uman. Clorul este periculos pentru mediu inconjurator si deasemenea este cunoscuta rezistenta unor bacteri la aceasta tratare.

Dezinfectia apei cu clor este o tehnica comuna, bine cunoscuta si foarte multi au incredere cand folosesc clorul, nestiind caror pericole se expun. Dar peste orice argument, tratarea cu clor necesita o investitie mica, ceea ce foarte multe societati considera un important avantaj.

Ozonul este o alta alternativa pentru UV. Ozonul are de asemenea dezavantajul ca produce compusi cancerigeni mai ales in combinatie cu bromul. Ca rezultat al procesului de dezinfectie apar deasemenea compusi oxigenati asimilati (AOC). Acestia constituie hrana ideala a bacteriilor si pot produce o crestere exponentiala a microorganismelor in conducte. Valoarea MAC este de doar 9 PPM. In procesele de oxidare fotochimica avansata, ozonul este folosit in combinatie cu lumina UV. Deoarece ozonul este o tehnica scumpa si mare consumatoare de energie electrica, se foloseste doar in cazuri extreme daca alte tehnici nu garanteaza buna functionare a procesului de dezinfectie.

Lampi cu Ultraviolete

lampi-cu-ultravioleteTehnologia dezinfectiei apei  cu lampi cu lumina ultravioleta este relativ noua in Romania date fiind costurile de achizitie crescute de pe piata. Prin noi aveti posibilitatea de a utiliza aceasta tehnologie cu costuri mai mici, reale si beneficiind in acelasi timp de calitatea germana a produselor.

Lampile cu UV sunt deosebit de eficiente atat in potabilizarea apei cat si in dezinfectia apelor uzate la iesirea din statiile de epurare. De asemenea acestea sunt utilizate in industria chimica si dezinfectia aerului avand excelente performante.

Dupa trecerea apei prin tubulatura prevazuta cu lampi UV, fara a fi necesar timp de contact, aceasta este dezinfectata. Bacteriile, virusii sau orice alta forma de micro-organisme sunt anihilate complet.

Statii de Clorinare

statii-de-clorinareClorinarea inseamna adaugarea in apa sursa a clorului sau a cloraminei care sunt puternici agenti oxidanti si "ard" efectiv toate substantele organice intalnite in cale ceea ce duce la distrugerea imediata a majoritatii microorganismelor din apa dar nu si a chisturilor ca de exemplu Giardia. Utlilizarea unei statii de clorinare va rezolva si unele probleme estetice legate de gustul si mirosul apei.

Studii recente au demonstrat legatura dintre clor si sub-compusii sai organici si aparitia cancerului. De aceea clorinarea incepe sa fie inlocuita cu tehnologii mai moderne: ozonarea si lumina ultravioleta.